El Ball del Vano i el Ram de Gràcia

El Ball del Vano i el Ram, una dansa històrica
El Ball del Vano i el Ram, una dansa històrica | Cedida

Aprofitant que aquest diumenge 15 de maig, festivitat de Sant Isidre, l'Esbart Vila de Gràcia i els Geganters de Gràcia organitzen una nova ballada d'aquesta històrica dansa. Us en parlaré una mica. Aquesta és molt coneguda arreu de Catalunya, es balla i es ballava en moltes festivitats i el pla de Barcelona no n'és una excepció. Té la particularitat que els homes que volien participar-hi havien de comprar un vano o ventall i un ram de flors a les administradores del sant i regalar-los a la noia que volien que ballés amb ell. Parlant concretament del cas de Gràcia aquest es feia davant dels Josepets de Gràcia per Sant Isidre, patró dels la pagesia, i també per la Festa Major.

El que es podia considerar durant molts anys una dansa 'morta' restringida als balladors d'esbarts pot esdevenir ara una dansa 'viva', oberta a la ciutadania i practicada dins d'un context festiu

Si parlem de les recuperacions que hi ha hagut a la nostra vila en podem arribar a comptar fins a quatre. La primera la coneixem gràcies al químic i flabiolaire Llorenç Coll i va ser als anys 80. L’Esbart Comtal feien aquest ball en determinats indrets, un d’ells el carrer de la Llibertat durant la Festa Major de Gràcia. La segona recuperació va ser de la mà d'Antoni Ucher, històric músic i fundador de l'Esbart Comtal, que el 1997 va fer una proposta de recuperació singular basada en una melodia localitzada en el llibre Tradicions de Gràcia de Joan Amades. Aquesta no va acabar tenint una continuïtat en el temps. Uns anys més tard, el 2016, el músic i activista cultural Jordi Guilera va proposar als Trabucaires de Gràcia incloure la música i el ball en la representació de la Revolta de les Quintes de 1870. Aquesta va ser acceptada amb molt bons ulls i inclosa fins a l'actualitat, i ha anat aconseguint que els graciencs i gracienques se la fessin cada cop més seva. En aquest cas la música escollida i tocada sempre en directe va ser diferent a la de 1997 i és la que podeu trobar al volum tercer del Costumari Català.

Ja el 2019, l'Esbart Vila de Gràcia, amb la col·laboració dels Geganters de Gràcia, van voler tornar a recuperar el ball i ho feren inicialment en base a la recuperació de l'Esbart Comtal del 1997. Aquest es va estrenar a la plaça de la Virreina dins de la diada dels geganters i en el context de la recuperació simbòlica de les Festes de Sant Isidre. El primer any la melodia utilitzada va ser la proposada per l'Esbart Comtal basada en la melodia del Tradicions de Gràcia. Un servidor va proposar a l'esbart Vila de Gràcia que utilitzessin la melodia que ja emprava l’Esbart Comtal als 80 i també a la Revolta de les Quintes i que documentalment era més sòlida, tal com demostra un estudi que vaig presentar a la jornada Aportacions a la dansa catalana 2020 organitzada per l'Esbart Català Dansaire. El 2021, en plena lluita per la recuperació de la normalitat postCOVID, l'Esbart Vila de Gràcia i els Geganters de Gràcia van organitzar una nova ballada dins de l’església de l'Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia i ja amb la participació oberta a la ciutadania i amb la melodia canviada.

I ara, en aquest 2022, ens trobem davant l’organització d'un nou Ball del Vano i el Ram de Gràcia obert a la població en general, fet molt important que fa que el que es podia considerar durant molts anys una dansa morta restringida als balladors d'esbarts esdevingui el que es denomina una dansa viva, oberta a la ciutadania i practicada dins d'un context festiu. Que finalment això pugui arribar a formar part del patrimoni immaterial gracienc depèn només de nosaltres.

Guillem Roma i Batlle, activista cultural