Il·luminació i perspectiva de gènere

El carrer Badia, un dels punts insegurs per a les dones, que el Districte corregirà
El carrer Badia, un dels punts insegurs per a les dones, que el Districte corregirà | À.G.P.

Si voleu publicar les vostres cartes en aquesta secció, envieu-nos un correu electrònic a redaccio@independent.cat

Les bones intencions són gairebé sempre lloables però en quin cap cap que augmentar el nombre de fanals als carrers foscos dissuadirà els violadors, agressors, atracadors...? De veritat? Només això? 

Em sembla a mi que cal fer molta recerca i potser recaptar unes quantes estadístiques arreu del món abans d’invertir en més enllumenat que, de cap manera, frenarà la libido i les males intencions dels agressors. De violacions, malauradament, n’hi ha a plena llum del dia, als portals i fins i tot a l’interior de les cases! Sentir-se segur caminant pel carrer i fins i tot al travessar un parc, no depèn només d’unes quantes bombetes, perquè l’impuls malaltís i ancestral de la violació cal atacar-lo des d’enfocaments molt més intensos, més actius i més efectius. Els homes, perquè sembla que gairebé tots els violadors són homes, s’estan fent un fart de riure amb això de les ‘faroles’! i, de ben segur, ja saben llocs alternatius on podran perpetrar els seus delictes. 

Sona molt bé això de ‘la perspectiva de gènere’ però ens quedem molt curtes. Comptat i debatut, tal com estan les coses, semblaria que en evitar els carrers foscos ja no hi hauria agressions, i això fins ara, no ha estat la solució. A Berlín, per exemple, hi ha molts carrers foscos per estalviar energia elèctrica. Ara, a Gràcia, diran que malmetem l’electricitat en favor de la seguretat de les dones! 

La solució no és senzilla, cal pedagogia, publicitat i un gran esforç, però en cap cas és, ni de bon tros, una qüestió de fanals.

Montse Basté