4 de juny i més enllà

L'Independent de Gràcia, més de 20 anys de premsa local
L'Independent de Gràcia, més de 20 anys de premsa local | J.C.

L’Associació Cultural L’independent de Gràcia és una entitat sense ànim de lucre, nascuda el gener de 2014 per a continuar l’edició del setmanari L’independent de Gràcia, fundat l’agost de 2000.

Des de l’Associació Cultural L’Independent de Gràcia volem sumar-nos a la celebració de la diada de l’Associacionisme Cultural a Catalunya, que tindrà lloc el proper dissabte dia 4 de juny, amb un petit acte de celebració que serveixi de retrobada entre els propis associats i també amb tothom qui vulgui compartir una estona de vermut i complicitats tot reafirmant el teixit associatiu gracienc i la seva capacitat dinamitzadora cultural i social al territori.

Volem fer un brindis d'escriptura per celebrar aquest dia, on l'associacionisme cultural a diferents nivells és el protagonista

Si recuperem una mica d’història, és necessari recordar que fa 158 anys, en un 4 de juny, Barcelona acollí més de dos mil cantaires de cinquanta-sis societats corals diferents d’arreu de Catalunya, en el marc del quart Festival Euterpe, organitzat per la Societat Coral Euterpe i sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. Tot un acte d’expressió associativa voluntària i altruista, que comptà amb la participació de diferents entitats i organitzacions i que tingué un gran impacte a l’època.

Amb motiu de la celebració del 150è aniversari d’aquell acte, el Govern català decideix, l’any 2014, declarar aquest dia com el dia de la celebració de l’Associacionisme Cultural arreu del país.

Veiem doncs, com amb aquesta declaració es posa en valor i es reconeix, la contribució que el divers teixit cultural-associatiu realitza de forma continua, en diferents formes i modalitats d’expressió i amb l’agregació de l’esforç i el treball, moltes vegades invisible, que reforça la memòria i el desenvolupament del nostre saber col·lectiu com a país i societat.

Des de L’Independent, sent també una Associació cultural, volem contribuir setmana a setmana amb allò que millor sabem fer: informar, connectar i difondre tant les iniciatives, projectes i vivències del mon cultural gracienc com d’altres qüestions del nostre dia a dia.

No és aquesta tasca fàcil i menys des de la intensitat de la vida gracienca i el seu activisme social, cultural, esportiu i de tota mena. Fruit d’aquesta experiència acumulada a l’hora d’afrontar aquests reptes i en el marc del propi concepte de l’associacionisme i del treball conjunt que això suposa, des de l’Associació hem començat a teixir altres complicitats i maneres de fer amb diverses iniciatives del territori, a fi de poder créixer i millorar, tan a nivell professional com associatiu, tot enfortint-nos conjuntament.

Per totes aquestes raons, volem aixecar la ploma que escriu aquestes simbòliques línies i fer un brindis d’escriptura per així celebrar aquest dia tan nostre, on l’associacionisme cultural a diferents nivells és el protagonista i que com a gracienques i graciencs contribuïm a enfortir any rere any.

Aquest dissabte ens trobem a La Violeta, a partir de les 12.30h per compartir un vermut amb tothom que hi vulgui assistir. Gaudim doncs d’aquest dia.

Emeteri Frago, president de l’Associació Cultural l’Independent de Gràcia