La plaga

Allau de turistes a l'entrada monumental del Park Güell
Allau de turistes a l'entrada monumental del Park Güell | À.G.P.

La invasió que ens espera aquest estiu serà d’impacte. Ja fa dies que han començat a treure el nas de sota les pedres. Empesos per les altes temperatures derivades de l’escalfament global i després de dos anys de pandèmia, arriben més desvergonyits i amb més energia que mai. Són una focus de contagi de malalties i preocupen especialment les noves espècies invasores. La globalització els ha obert les portes de bat a bat. I no semblen tenir intenció de girar cua.

Visitants assedegats de retratar-se amb els imponents monuments barcelonins conviuen amb els estoics currants empolainats

Aquesta descripció serveix per les dues plagues que inundaran la ciutat els propers mesos. Els turistes i els insectes i rosegadors. De fet, en molts casos, es retroalimenten els uns als altres. Per exemple en el cas dels xinxes, que segons expliquen els experts, viatgen amb els turistes a través de l’equipatge.

Mosquits, rates, paneroles, mosques, vespes asiàtiques i xinxes s’estan multiplicant, doncs, com ho fan també els viatgers enfundats amb vermudes i xancletes. I com passa amb l’aigua i l’oli NO es barregen entre els autòctons, que malgrat la calor inclement d’aquests dies, segueixen vestint pantalons llarg i camisa per anar resignats a la feina. L’estampa aquests dies a la línia verda del metro -la que connecta enclaus turístics com Colon, la Rambla i el Parc Güell- és digna de ser immortalitzada. Visitants assedegats de retratar-se amb els imponents monuments barcelonins, alguns inclús sense samarreta, conviuen amb els estoics currants empolainats que se’ls miren, ens els mirem, entre envejosos i rabiuts. En una cosa sí que coincideixen: tots suen.

Aquest abril ha tornat a ser un mes rècord en l’arribada de turistes a Catalunya, 1.157.000 en només 30 dies. I mentre ells reconquereixen la ciutat, m'envaeix una nostàlgia desfermada d'aquella primavera de 2020, quan malgrat tots els malgrats, els carrers van tornar a ser només nostres.