La plaça Mons

Operaris retirant elements d'obra a la plaça Mons
Operaris retirant elements d'obra a la plaça Mons | À.G.P.

Ull de dona

Les llambordes han envaït tot l’espai de la Plaça Mons. Ja han acabat les obres! Queda plantar els arbres, ja que ara no és temps de fer-ho. Caldrà plantar-hi dels que facin força ombra, ja que la plaça és a tot sol, ara fa una mica d’efecte desert. El disseny, l’estètica de la plaça, vista des de l’aire, deu ser bonica, els bancs són macos i la parada de bus coberta anirà molt bé, però crec que no s’ha pensat en les persones que la transitem. 

Dones no Estàndards va demanar que es descartessin llambordes als llocs de pas

No sé a qui se li va ocórrer ampliar les llambordes a tota l’amplada de la plaça. Van dir que les rebaixarien per evitar el soroll dels vehicles en passar-hi, però es van rebaixar menys pel fet que sembla que les motos relliscaven. Per tant van modificar la primera idea tot pensant en els motoristes. Doncs bé, hagués calgut també que pensessin en la gent gran, en les persones amb mobilitat reduïda, amb cadira de rodes, cotxets de nens petits... Les Dones no Estàndards i d’altres entitats de persones amb discapacitats ja van demanar, en trobades sobre mobilitat amb l’Ajuntament, que es descartessin les llambordes en llocs de pas a tota la ciutat.

Per què no s’ha tingut això en compte? Perquè no s’ha cercat una altra solució, com ara fer un camí d’un material llis al voltant de la plaça? Sabem que una cosa és l’estètica i una altra l’ètica, en aquest cas lligada al benestar de les persones.