Retorn al futur

Veïns del carrer Progrés elaborant un dels elements del guarnit d'enguany
Veïns del carrer Progrés elaborant un dels elements del guarnit d'enguany | Isabel Palazón

Periodista i fotògraf. Aficionat al cinema, la història i els esports

@busky80

Ja fa anys que en Marty McFly (protagonista de Retorn al futur) va venir a viure a Gràcia. En Marty s’ha integrat molt bé: li agrada la vida del barri, les seves tradicions i el seu tarannà, i hi participa tant com pot. Però al 2020, amb l’arribada de la pandèmia, cau una de les seves celebracions preferides: la Festa Major.

Marty McFly puja al seu Delorean i viatja al 2022 per descobrir si la seva Festa preferida segueix mantenint el mateix esperit

Neguitós com és ell, no pot evitar preguntar-se què passarà en el futur amb la Festa. Podrà tornar a gaudir-la? Sense ni pensar-s’ho baixa l’aparcament, puja al seu Delorean i viatja al 2022 per descobrir si la seva Festa preferida segueix mantenint el mateix esperit, aquell que tant l’emociona i el fa sentir que viu a un lloc especial.

En arribar comprova, amb satisfacció, que la Festa Major ha ressorgit amb la força de sempre. Vint-i-tres carrers engalanats reben la gent encuriosida per saber amb quin guarnit els sorprendran. I, fins i tot, hi ha novetats importants, com l’estrena del Lleó de Gràcia, o dels Itineraris segurs, que volen evitar que succeeixin agressions i d’altres delictes al seu estimat barri.

Però la sorpresa li arriba quan es troba que la Plaça del Folk ja no està gestionada pel CAT, com sí ho ha fet els darrers anys. Preguntant què ha passat, descobreix que han perdut un concurs públic. El motiu, el preu. En Marty se n’adona que aquest model de concurs no ha mirat per salvaguardar el singular caràcter d’una Festa autogestionada pels graciencs, sinó que ha afavorit corporacions que poden permetre’s organitzar esdeveniments a baix cost.

Preocupadíssim per si això serà la tònica en el futur, en Marty puja al seu Delorean. Necessita saber si la seva Festa preferida segueix mantenint el mateix esperit, aquell que tant l’emociona i el fa sentir que viu a un lloc especial.