De nou, la festa

Veïnes del carrer Berga, preparant el guarnit d'enguany
Veïnes del carrer Berga, preparant el guarnit d'enguany | Isabel Palazón

Després d’aquests dos anys de pandèmia, en què tot va quedar aturat i interromput aquest any, com qualsevol altre, com si fos abans, la festa torna i es recupera. Com cada estiu, com cada agost, torna igual i diferent, prop i lluny de la realitat. Cíclica i repetitiva, ritual i simbòlica estructura l’estiu i el cicle anual.

Que sigui referent de festa pacífica i reivindicativa i lliure d’agressions

La festa enguany, com els darrers anys, vol ser segura i feminista. La plaça de les Dones del 36 tornarà a oferir una programació de dones creadores de diverses disciplines algunes d’elles programades pel Consell de Dones i el col·lectiu Minerva i a la plaça de la Revolució hi haurà com els últims any un Punt Lila, és a dir un espai de sensibilització, informació, i suport a les víctimes d’agressions masclistes i LGTBIfòbiques. Així mateix, dos parelles itinerants donaran suport a qualsevol persona en situació d’abús o agressió.

A més, enguany, s’han acordat establir tres itineraris recomanats en les vies troncals del Districte connectats a les principals estacions de metro: Lesseps, Fontana, Gràcia i Diagonal perquè tothom pugui circular de forma segura, sortir de l’espai de festa amb facilitat i tornar a casa tranquil·lament.

Òbviament, però, una vegada més, l’objectiu és capgirar la imatge que s’ha anat creant aquests últims anys de les festes populars com a espais incívics, insegurs i perillosos. Que els carrers, les places i totes les zones públiques del Districte siguin espais amables i segurs per a tothom. Que la festa a Gràcia esdevingui referent de festa pacífica, lúdica i reivindicativa, però alhora respectuosa i lliure de tot tipus d’abusos i agressions.

Sara Rañé