Ampliant eines vers la salut mental

La salut mental, una qüestió de benestar bàsica
La salut mental, una qüestió de benestar bàsica | À.G.P.

Després de l’estiu podria semblar que queden llunyanes les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19 que han deixat un context de malestar emocional i moltes incerteses, amb l’agudització del nombre de casos de depressió, ansietat i altres problemes de salut mental entre la població, sobre tot entre les dones. No és així.

Cada col·lectiu ha patit de diferent manera la crisi pandèmica (solitud no volguda, aïllament, distanciament social...), amb patiment emocional i efectes sobre la salut d’amplis sectors de la població. La salut mental és un tema molt sovint invisibilitzat i estigmatitzat i que potser, arrel de la pandèmia, moltes persones se senten més lliures per dir ‘no estic bé’. Parlar-ne ajuda a trencar tabús.

A Gràcia el benestar emocional del 26,53% de les noies i del 19,51% dels nois és de possible depressió

Ja abans de la pandèmia, considerant que era un tema de màxima prioritat, l’Ajuntament de Barcelona va adoptar el Pla de Salut Mental 2016-2022, per treballar la millora del benestar psicològic i la salut mental de la població. Aquest Pla incorporava la posta en marxa de diferents serveis en el territori i la constitució a cada districte de la Taula de Salut Mental i la Taula de Salut Mental de Barcelona. A Gràcia, la seva creació ha estat al maig de 2021.

L’increment de la demanda de suport psicològic ha posat de manifest la manca de recursos i serveis suficients per a fer-hi front.

Indicadors sobre la població.
Dos enquestes recents, l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021 i l’enquesta FRESC-2021 (Factors de Risc en Estudiants de Secundària), ambdues impulsades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, aporten dades importants.

Segons dades de l’Enquesta de Salut 2021, el risc de patir problemes mentals s’ha disparat entre els anys 2016 i 2021, passant en dones del 19,9% al 31,4% i en homes del 16,5% al 21,6%.

Joves i adolescents especialment vulnerables
L’Enquesta de Joventut del 2020 senyalava que a prop de la mitat de la joventut barcelonina, la pandèmia de coronavirus els havia afectat emocionalment.

D’altra banda, l’enquesta FRESC aporta dades de temàtica molt diversa (demogràfiques, socioeconòmiques, escolars, relació amb d’altres, discriminació i violències, comportaments de salut, salut, covid-19).

Pel que fa a la percepció sobre la salut, a Gràcia el resultat de l’enquesta indica que el benestar emocional del 26,53% de les noies i del 19,51% dels nois és de possible depressió i el del 64,29% de les noies i del 70,73% del nois es troben en un benestar mitjà, mentre que un 9% es troben en un benestar emocional alt (noies i nois).

Hi ha moltes altres dades d’interès (salut sexual, consum d’alcohol, ús de pantalles,..) que permeten aprofundir i treballar-hi. Es poden consultar aquí.

Per donar resposta a diferents situacions de patiment o tensió emocional s’han desplegat a la ciutat serveis adreçats especialment a la població jove i adolescent per facilitar la consulta i assessorament, com són: 

KONSULTA’M. Atenció per a joves i adolescents, entre 12 i 22 anys. El punt d’atenció a Gràcia és a Sicília 321. Centre Cívic La Sedeta: dimarts, de 14h a 18h i dijous, de 15:30h a 19:30h. És anònim i gratuït i sense cita prèvia. Telèfon de prevenció del suïcidi, amb mirada específica a la gent jove. 24 hores (900 92 55 55). També per oferir suport a l’entorn més proper. Cal recordar que aquesta va ser la primera causa de mort no natural a Catalunya 2021.

Xat de suport emocional per a joves (14-25 anys) mitjançant whatsapp 24h/365 dies: 679333363. Ajudant a partir d’eines utilitzades pel jovent.

Aquestes eines, i d’altres anteriorment existents (T’Escoltem), tenen com objectiu ajudar en l’alliberament del patiment emocional, amb atenció sempre per personal especialitzat, sense competència amb els serveis sanitaris, òbviament. Assenyalar que KONSULTA’M Gràcia ha hagut d'ampliar les seves hores d’atenció per la quantitat de peticions de servei rebudes. Ara estan atenent dos dies a la setmana. Aquest 2022, de gener a agost, s’han realitzat 175 atencions.

Cal seguir treballant-hi!

Àngels Tomás Gonzalo, consellera de Salut de Gràcia (Barcelona en Comú)