La direcció d’ERC fracassa l’11-S

La manifestació de la Diada, aquest Onze de Setembre passat per l'avinguda Paral·lel
La manifestació de la Diada, aquest Onze de Setembre passat per l'avinguda Paral·lel | ANC Gràcia

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

El president Pere Aragonès i la direcció d’ERC van fracassar en la manifestació de la Diada. Aragonès i la cúpula republicana van intentar que la convocatòria fracassés, van enviar una carta als militants dient que no hi participessin, i TV3 es va abocar també a repicar aquesta mateixa idea, com a televisió de partit que ara és, especialment en els espais informatius i tertúlies.

Els 700.000 manifestants de la Diada signifiquen una monumental pressió política

Però el que havia de ser una manifestació fallida, que hauria ensorrat l’ANC, va resultar tot el contrari. I això ha suposat una sonora derrota política d’Aragonès i de la cúpula d’ERC, fins al punt que alhora ha posat en dubte la continuïtat de l’actual Govern, que Junts podria abandonar després del debat de política general. Mai una manifestació, la que havia de punxar, haurà tingut unes repercussions polítiques tan grans, i haurà posat de manifest la sonora desconnexió que hi ha entre la cúpula independentista i les seves bases.

Aragonès era qui havia de moure peça després del revés que li va representar la manifestació, però va convocar a Palau dimarts l’ANC, Òmnium i l’AMC i de la trobada no en va sortir res més que un intent de xutar la pilota endavant, mantenint la deriva autonomista. Els 700.000 manifestants de la Diada signifiquen una monumental pressió política, però el president es fa l’orni. Això no dona per gaire més: si una direcció independentista es vol suïcidar per inacció, les altres serien imprudents si la seguissin.