Esdeveniments que ens van canviar la vida (I)

Cua de votació als voltants de l'institut Serrat i Bonastre, pel referèndum de l'1 d'Octubre
Cua de votació als voltants de l'institut Serrat i Bonastre, pel referèndum de l'1 d'Octubre | À.G.P.

Enguany ha estat el cinquè aniversari dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. Mai no ho oblidarem. I des de llavors, n'hi ha un abans i un després. Mai no tornarem a ser els mateixos. I si a la vida hi ha fets inesborrables que ens marquen per a la resta, aquest mateix 2017 vam tenir l'1 d'octubre. I després, els judicis farsa i la repressió que segueix i seguirà. I el 2020 ens va arribar la pandèmia, i aquest any la invasió d'Ucraïna; i, per rematar-ho, la crisi climàtica.

Els fets històrics del 2017 són fonamentals per entendre l’alt grau de conscienciació de la societat catalana. El primer fet, de manera ètica i moral de forma generalitzada; mentre que, al segon, aquestes característiques només poden ser aplicades als demòcrates que vam anar a votar, inclosos els que van votar en contra de la independència, mentre que als que van decidir no votar i impedir aquest exercici democràtic, l'ètica i la moral va brillar i brilla per la seva absència.

Els fets de l'1 d'Octubre del 2017 són fonamentals per entendre l’alt grau de conscienciació de la societat catalana

Fa 15 anys eren pocs els independentistes, la majoria vam fer el salt fa 10 anys, i aquesta evolució, per a bona part de la població de base, és irreversible, diguin el que diguin les enquestes interessades. Mentre que, com hem vist i veiem, molts dels dirigents independentistes han efectuat una diguem-ne, contrarevolució, al gir de 180 graus, n'hi han donat un altre, per trobar-se en la situació de partida.  I aquests dirigents 're-evolucionats', en lloc de fer un nou servei al país, i donar-se per amortitzats, intenten seguir dirigint-lo, des dels seus llocs de 'rellevància' o, més ben dit, d''irrellevància', atenent el gir esmentat i efectuant de generació tap.  Les conseqüències de les seves accions les hem vist recentment amb la infame destitució de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Aquí ve molt a tomb el vell refrany castellà: 'digues-me amb qui vas i et diré qui ets'.

No val recórrer exclusivament a les velles glòries històriques, com ara Francesc Macià (1859-1933) i Lluís Companys (1882-1940); el que compta és el present. Cada època té els seus herois, amb els seus clars i foscos, si bé sabem que la història sempre és interessada, i se centra en les personalitats, oblidant-se de la població civil, la veritablement heroica. I també, per exemple, exalçant Rafael de Casanova (1660-1743), en detriment dels veritables herois com Antonio de Villarroel (1656-1726) i Josep Moragues (1669-1715). Cal recordar que Casanova i 1100 caps i cabdills més de la 'rebel·lió', van ser castigats -no amb presó- amb la confiscació perpètua de les seves propietats.

Ara bé, tornant a l'esmentat Antoni de Villarroel comandant general de l'exèrcit de Catalunya, fou ferit, com Casanova, les darreres hores de la defensa de Barcelona, fet presoner i portat primer al castell d'Alacant, i després al castell de Sant Antoni de A Corunya, on va passar la resta de la seva vida fins a morir el febrer de 1726 en unes condicions paupèrrimes.

No pretenc comparar biografies, ni la vàlua de les seves aportacions, ja que totes dues van ser extraordinàries i complementàries. I tampoc vull ni pretenc obrir ferides on actualment no n'hi ha. Com a valor de l'heroi Josep Moragues, militar amb rang de general, que va defensar, al final el castell de Cardona, pactant la seva capitulació el 18 de setembre de 1714; i juntament amb els capitans Jaume Roca i Pau Macíp, van ser executats de manera infame el març del 1715. Al general Moragues no se li va reconèixer el rang militar i va ser arrossegat pels carrers de Barcelona per un cavall, en arribar al patíbul, va ser decapitat i esquarterat. El seu cap va ser exposat en una gàbia de ferro penjada al Portal del Mar fins al mes de març de 1727.

Amadeo Palliser, psicòleg i membre de Meridiana Resisteix