El casal de la residència, espai necessari

L'accés al casal de gent gran de Gràcia des de la plaça del Poble Gitano
L'accés al casal de gent gran de Gràcia des de la plaça del Poble Gitano | À.G.P.

L'article 40 de l'Estatut disposa que els poders públics han de tenir com a objectiu general la millora de la qualitat de vida de les persones i procurar la plena integració de les persones grans en la societat per mitjà de polítiques públiques basades en el principi de solidaritat intergeneracional. En aquest sentit, el casal de la residència del carrer Siracusa porta funcionant més de 30 anys, amb una activitat cívica abans que l'obertura de la resta de casals del barri; no és cert que la seva activitat no fos un centre cívic abans de la pandèmia. 

Algú pot dubtar de la força que tenen les més de 9.000 persones més grans de 65 anys que viuen a Gràcia, de les quals gairebé la meitat viuen soles i reclamen que s’obri el Casal?

Els casals del barri de Gràcia (Penitents, Sedeta i Violeta) fa anys que van perdre la gestió cívica a favor d'una estructura empresarial licitada per l'Ajuntament i ara el casal de Montmany també serà de gestió privada, mentre que el Casal de Gent Gran de Gràcia continua sent de gestió pública. 

Tots els casals del barri han patit l'aturada de la Covid però, després de la reobertura, han recuperat els usuaris habituals en un espai de xerrades entre consumicions i, a més, han tornat a programar activitats, tallers i excursions a preus populars. Ningú pot posar en dubte que no passarà el mateix al Casal de la Gent Gran de Gràcia quan reobri. Al contrari, volem reprendre les activitats que tornaran a pivotar a l’entorn d'una renovada Associació Germanor. 

El servei de menjador (únic casal amb aquest servei) proporciona als socis un menú diari de qualitat i complet a un preu econòmic i regulat, i ofereix un espai perquè les famílies se sentin com a casa. Abans de la pandèmia en el menjador del Casal es donaven una mitjana de 50 menús diaris i a la cafeteria 100 consumicions diàries.

El fet de que estigui tancat el Casal fa que el servei de menjador per emportar només l’utilitzin tres dels antics usuaris; la majoria no el fa servir perquè consideren una pèrdua de temps venir a buscar un menú per menjar-lo sols a casa. Pel fet d’estar tancat el Casal, els serveis de podologia i perruqueria l’estan utilitzant menys de la meitat dels usuaris. També l'Associació Germanor i el Club de Petanca Casal Siracusa tenen la seu social al casal i, per tant, la seva activitat ara es veu limitada. 

Per acabar: a la pregunta "si es reobrís, qui vindria?", algú pot dubtar de la força que tenen les més de 9.000 persones més grans de 65 anys que viuen a Gràcia, de les quals gairebé la meitat viuen soles i reclamen que s’obri el Casal? La resposta és clara: si només vinguessin un 10 % d’aquestes persones és motiu més que suficient perquè es torni a obrir el Casal de Gent Gran de Gràcia.

Grup de familiars, usuaris i personal de la Residència Gràcia