El govern de can penja-i-despenja

El president Aragonès amb González-Cambray, l'any passat a l'escola Baldiri Reixac
El president Aragonès amb González-Cambray, l'any passat a l'escola Baldiri Reixac | Cedida

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

El govern minoritari de Pere Aragonès carregar amb 3 consellers que estan molt cremats als ulls de l’opinió pública. És el primer llast que haurà de resoldre Aragonès, abans fins i tot d’obrir negociacions per formar alguna mena de majoria estable. Si no, s’enfonsarà en el fang de la mala gestió. 

El consellers cremats són Elena (Interior), Gonzàlez-Cambray (Educació) i Jordà (Agricultura)

El consellers cremats són Joan Ignasi Elena (Interior), Josep Gonzàlez-Cambray (Educació) i Teresa Jordà (Agricultura). Elena és el responsable d’un autèntic desgavell als Mossos d’Esquadra, amb un enfrontament que ha transcendit públicament. La situació ha tingut un punt de surrealista, perquè Elena va ser qui va nomenar el comissari Josep Maria Estela com a cap dels Mossos i l’ha destituït al cap de 10 mesos, mentre el conseller li perdia la confi ança i s’aliava amb el número dos i el director general de la Policia. No hi ha per on agafar-ho. 

Cambray acumula enfrontaments amb la comunitat educativa, i des dels sindicats li atribueixen una política poc dialogant. Tot va anar bé fins a la pandèmia de la covid, però amb aquesta s’ha exigit molt més als mestres, i les tensions han esclatat. Han aparegut totes les mancances de gestió. Cambray ha patit repetides vagues, i només les ha reconduïdes amb la promesa d’incorporar 3.500 mestres més a partir del mes de gener. Però per a això necessitaria aprovar els pressupostos, i Aragonès té el més calent a l’aigüera. 

També està molt qüestionada al sector Teresa Jordà, i se l’ha criticat d’arribar tard en les ajudes a la pagesia, de no dialogar prou amb les organitzacions agràries, i de no ser present quan hi ha desgràcies al territori. A això s’hi han sumat declaracions desafortunades, a les quals s’hi ha afegit Aragonès com quan va dir a Alcarràs, en l’estrena del fi lm del mateix nom on es parla de la collita del préssec, que ell de fruita menja pinya cada matí. Pagesos militants d’ERC critiquen Jordà a la xarxa obertament.