Problemes o dificultats?

Afrontar les dificultats, com carregar un castell
Afrontar les dificultats, com carregar un castell | Pau Heitmann

Terapeuta familiar Gestalt i PNL

@ClaraDarder

Voldria diferenciar dos sinònims com són les paraules problema i dificultat. Comencem pels problemes. “Tinc un problema i és molt gros”; “Com solucionaré el problema”, són alguns dels exemples de com fem servir aquesta paraula. Aquest concepte que l’usem amb molta freqüència neix des de la mancança, des de “em falta quelcom per continuar endavant”. Generant-nos incertesa per solucionar-ho i fent-nos creure que ens falten habilitats per seguir. I és que estem posant la mirada a fora, sense responsabilitzar-nos. Com a metàfora imagineu-vos que aneu caminant pel carrer i us trobeu un embolicat cabdell de llana per desfer. Per on comenceu? On està l’inici? Podeu desfer-lo? 

La meva opció de vida és resoldre, tirar endavant i buscar com me’n surto

Seguim per la paraula dificultat. Aquest mot a la Programació Neuro Lingüística, l’anomenada PNL, la fem servir molt més que la paraula problema, ja que ens ajuda a veure el cabdell de llana com un tema a superar, des del “jo mateix m’esforço per vèncer el que hi passa”. Tot i que segurament podrien ser sinònims, un es viu des de la mancança i l’altre des de l’emprenedoria. 

Si busco diferents opcions davant la dificultat, ja m’estic preocupant de buscar solucions i no m’enfoco en el que em falta o no tinc, sinó en com puc arreglar-ho. Per tant, soc proactiu en solucionar i no em quedo aturat mirant la desgràcia. 

I és que a la vida de dificultats, baralles, males converses i emmurriaments ens en sortiran a cabassos, i quasi sense voler-los. La meva opció de vida és resoldre, tirar endavant i buscar com me’n surto. Una manera d’enfadar-me menys i sentir-me millor, ja que l’estrès d’una baralla ens avinagra la vida i disminueix el nostre bon rotllo.