Independència

La manifestació de la Diada, aquest Onze de Setembre passat per l'avinguda Paral·lel
La manifestació de la Diada, aquest Onze de Setembre passat per l'avinguda Paral·lel | @espaigraciarep

Si voleu publicar les vostres cartes en aquesta secció, envieu-nos un correu electrònic a redaccio@independent.cat

L'1 d'octubre del 2017, després d'una dècada de manifestacions multitudinàries, Catalunya va organitzar un referèndum d'autodeterminació sense el consentiment de l'Estat espanyol. Hi van participar 2,3M de persones amb un 90% a favor de la independència. El Govern català pretenia empènyer Espanya a negociar, però l'Estat va continuar rebutjant el diàleg, va enviar 10.000 policies a reprimir la votació i Europa no va fer prou per exigir que s'abordés el conflicte de manera democràtica. Davant d'aquesta reacció d'Espanya, el 27 d'octubre del 2017, el Govern català de Carles Puigdemont no va trobar alternativa que proclamar la independència de Catalunya. Aleshores, el Govern no va voler demanar a la ciutadania que defensés la independència al carrer, ja que tenien la certesa que l'Estat espanyol reaccionaria violentament. 

El nou informe del Consell d'Europa sosté que és lícit perseguir la independència d'un territori europeu mentre es faci sense utilitzar ni incitar a la violència

Cinc anys després, les resolucions de la Justícia europea estan a punt de sortir, per això el Consell d'Europa ha publicat, el 25 d'octubre, una nova resolució (1) redactada per la secretària general, Marija Pejčinović, que segueix el camí del Informe Cilevićs (2) del Consell d'Europa que criticava la reacció d'Espanya contra el moviment independentista català. I també dóna continuïtat a l'informe del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU (3) que va estimar totalment inacceptable la repressió espanyola. El nou informe del Consell d'Europa sosté que és lícit perseguir la independència d'un territori europeu mentre es faci sense utilitzar ni incitar a la violència. Això desautoritza per complet la justícia espanyola que està perseguint el pacífic moviment independentista català com si fos terrorisme.

Fa 5 anys ja vam demostrar que apostàvem per una solució negociada. La propera vegada que estiguem al mateix punt, i no passarà molt de temps fins que això succeeixi, seguirem endavant amb la lluita no-violenta, a l'estil Gandhi, per controlar el territori a base de multituds que desobeiran i desbordaran l'Estat espanyol. Si Espanya utilitza la policia i l'exèrcit contra la població pacífica, Europa haurà de carregar aquesta responsabilitat en la seva consciència.

Jordi O. Folch