Gossificació

Cartells al carrer Jaén de l'escola Sant Josep amb el lema 'Estimem els gossos però no les seves caques, sisplau, recolliu-les'
Cartells al carrer Jaén de l'escola Sant Josep amb el lema 'Estimem els gossos però no les seves caques, sisplau, recolliu-les' | À.G.P.

Un dels primers grans tràngols que vaig haver d'afrontar a la vida va ser la mort de l'Escac, un caniche negre, remenut i amb mala baba que, com a filla única que sóc va complir les funcions de germà postís durant molts moments de la meva infància. Anys després vaig adoptar-ne un altre, l'Akna, una chiwawa, que com a la mítica peli de finals dels 80, va marxar al cel amb la resta de cans morts a la terra.

Això de conviure amb gossos se'ns ha escapat de les mans

Com a amant canina declarada, em sento amb prou llibertat per dir que, a Barcelona, això de conviure amb gossos se'ns ha escapat de les mans. Segons les dades més recents del Col·legi de Veterinaris, a la ciutat n'hi ha identificats 173.000, vuit vegades més que fa 20 anys. Hi ha un gos per cada 10 habitants. Hi ha més gossos que nens menors de 12 anys.

Comptant que cadascun d'aquests veïns canins passegi un parell de cops a dia, a raó de dues pixarades i una deposició, ens surt a mig milió llarg de pixums diaris i 173.000 tifes, repartits en 102 km2. És clar que la majoria d'amos són civilitzats i recullen les caques. I que cada vegada se'n veuen més que remullen el pipí amb aigua. Però encara que potser els porcs egoistes no siguin majoria, la merda i els pixats són el pa de cada dia a les nostres voreres.

Des d'aquí, uns prec. Abans d'acollir un gos, primer penseu en ell, en el seu benestar. Un pis sense terrassa no és el millor espai, especialment, per als més grans. Perquè aquí, com en altres aspectes de la vida, la mida sí que importa. I si malgrat tot feu el pas, llavors, penseu en la resta. En els nens que veient una bèstia més alta que ells es paralitzen, o en els minusvàlids que van amb cadira de rodes i que si trepitgen una merda acaben refregant-la amb les mans. Per posar només dos exemples. I a l'Ajuntament, vist que fa dècades que la xifra de gossos no para de créixer, potser ha arribat el moment de repensar ordenances i urbanismes.