El trasllat del mercat de l'Estrella

El mercat provisional de l'Estrella s'ubicarà en un espai arran del llac del Parc del Baix Guinardó
El mercat provisional de l'Estrella s'ubicarà en un espai arran del llac del Parc del Baix Guinardó | À.G.P.

Aquest divendres 11 de novembre hi ha un acte al Jardins del Baix Guinardó en contra del trasllat provisional del nostre Mercat a aquest emplaçament. Encara que no ens hagin convidat, a nosaltres ens agradaria assistir per poder donar la nostra opinió, però per desgràcia els paradistes treballem els divendres per la tarda i no podem. Creiem que és important conèixer a totes les parts implicades en un conflicte i nosaltres en som una. Per aquesta raó ens agradaria compartir la nostra opinió.

Som 30 negocis amb més de 60 famílies que depenen d'ells. Un mercat no és només un edifici. Són els paradistes, els treballadors i també els clients

Primer de tot volem deixar clar que trobem de molt mal gust que s’utilitzin activitats gratuïtes per a les famílies del barri, o d’on vulguin venir, només amb la finalitat d'aconseguir imatges d’una zona concreta del parc amb molta gent. Fotografia que no reflexa la realitat diària d’aquesta zona. És fer demagògia i manipulació.

El nostre trasllat és una obligatorietat per problemes estructurals de l’edifici que es van detectar farà 1 any i mig. Durant aquest temps s’ha fet molta feina per part de l’IMMB per trobar-nos un emplaçament mínimament correcte. Per desgràcia després de tenir en compte altres opcions, el parc del Baix Guinardó és la que compleix millors requisits. Això ja se’ls hi ha explicat a aquest grup de veïns però els hi és igual. Com que no els hi agrada la resposta no l’escolten! A més, a la resta de possibles emplaçaments també hi han grups de veïns que no ens volen allà. Ni a Sardenya 420, ni a Torrent de Lligalbé ni a la zona de petanca d’Alfons X. Per tant que hem de fer? Desaparèixer? De debò a ningú l’importa el més mínim el que ens pot passar a nosaltres? Som 30 negocis amb més de 60 famílies que depenen d’ells. Un Mercat no és tan sols un edifici. Són els paradistes, els treballadors i també els clients. Un Mercat és vida. Els espais de la ciutat haurien de ser per a tots i hauríem de poder compartir-los quan hi ha una necessitat, oi? Des del Mercat creiem que la gran lluita hauria de ser per aconseguir el compromís que quan nosaltres marxem, el parc torni en millors condicions de les que té actualment.

Per últim, i com a opinió personal, vull compartir que estic molt decebuda. Després de passar els pitjors moments de les nostres vides durant la pandèmia, perquè durant molts dies molts dels comerciants de tots els Mercats de Barcelona vam viure moments que no oblidarem mai. L’empatia vers la resta de persones era l’únic que ens feia fer la nostra feina dia rere dia sense perdre el cap! I on està ara aquesta empatia vers nosaltres? Nosaltres vam renunciar a moltes coses, vam posar en perill a les nostres famílies. Ahir les Associacions de Venedors dels Mercats Municipals de Barcelona vam rebre el Premi especial de comerç per l’esforç i la resiliència durant la pandèmia. De què serveixen els premis si no sentim ni la més mínima empatia  per part d’alguns veïns? No paren de dir-nos que no volen confrontacions amb nosaltres. Però constantment fan tot el contrari. Per més que ho intentem no aconseguim que entenguin que no voler el Mercat és no voler als seus paradistes, als seus treballadors ni als seus clients.

Demanar que el Mercat de l’Estrella pugui conviure amb la gent gran, amb les famílies, amb els nens i els seus espais d’esbarjo, amb els gossos i els seus espais per a córrer, amb el llac i els seus ànecs… de debò és tan difícil? Observant el projecte nosaltres ho creiem possible! Es mantenen tots els espais per a tots els col·lectius i s’integra el Mercat a dins. Per tant, l’únic que no trobo quan miro els plànols és l’empatia ni la generositat d’aquest grup de veïns! Perquè també volem que tingueu en compte que hi han MOLTS veïns del Baix Guinardó que son clients del Mercat que no estan en contra del nostre trasllat i ens ho fan saber tots els dies. Moltíssimes gràcies a tots ells!

Vico Fernández, presidenta de l'Associació de Venedors del Mercat de l'Estrella