Són pobres, no criminals

Barraques en un dels assentaments a Vallcarca
Barraques en un dels assentaments a Vallcarca | À.G.P.

Des del veïnat de Vallcarca volem mostrar el més enèrgic rebuig i la més profunda preocupació pel fet que el 24 d'octubre del 2022 la Direcció d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) es va endur tres infants del barri. Aquest no és un fet aïllat: a les últimes setmanes, altres famílies de Vallcarca també han rebut visites d'aquesta institució amb la mateixa amenaça. El comú denominador de totes aquestes famílies és que són d'origen romanès i, actualment, viuen en barraques o locals ocupats: sabem que ningú els persegueix per ser "mals pares", sinó per ser mares i pares pobres.

S'estan segrestant infants amb l'únic objectiu d'enfundar el terror i d'iniciar processos d'expulsió o deportació, encoberts amb l'excusa de la "protecció a la infància"

Denunciem que la DGAIA va convocar la família a "una reunió": aprofitant l'engany, els Mossos d'Esquadra es van endur els infants sense donar explicacions detallades als progenitors i, fins i tot, els van negar un traductor de romanès, malgrat que la família el va sol·licitar. A més, s'està entorpint el procés judicial de reclamació, negant-se a donar l'expedient de la família al seu advocat. Tota evidència apunta que es tracta d'un cas ple d'irregularitats perquè, en realitat, no compten amb motius suficients per a procedir amb la retirada de custòdia.

Aquesta no és, ni molt menys, la primera incursió dels Serveis Socials i la DGAIA amb els infants de famílies romaneses de Vallcarca. L'últim cas conegut va succeir el 10 de març del 2021, quan el Sindicat d'Habitatge de Vallcarca i l'AFA Montseny van denunciar uns fets molt greus: després del desnonament per part de la Guàrdia Urbana d'un local ocupat al barri. L'Ajuntament de Barcelona va facilitar bitllets de retorn a Romania a una família a qui s'amenaçava, també, amb la retirada de la custòdia dels seus fills en cas de voler romandre al país. Resulta molt inquietant que aquests mecanismes acabin sent un patró de les institucions per a espantar, foragitar i expulsar veïns i veïnes del barri: en lloc de combatre la pobresa, el que es fa és perseguir a les persones pobres.

Com a veïns, amics i companys de les famílies que estan sent violentades i criminalitzades constantment per les autoritats i les institucions, vivim amb gran feredat l'assenyalament constant de les persones que viuen en assentaments, de les persones migrants, de les persones gitanes i dels veïns i veïnes en situacions greus de vulnerabilitat. Prèviament, hem vist com es construïa un relat capaç de justificar el que ara la DGAIA està executant: s'estan segrestant infants amb l'únic objectiu d'enfundar el terror i d'iniciar processos d'expulsió o deportació, encoberts amb l'excusa de la "protecció a la infància". Contra la criminalització de la pobresa i el racisme institucional, continuarem tendint xarxes de solidaritat i suport mutu entre tots els veïns i veïnes de Vallcarca i deixant ben clar que aquestes famílies no estan soles.

AV Som Barri. Sindicat d'Habitatge de Vallcarca