El 6 de desembre, tots a la manifestació

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

La creació del nou delicte de desordres públics agreujats a canvi de la reforma del de sedició és una pèssima notícia que criminalitza el dret de protesta i dona noves armes a la repressió. El govern Aragonès ha pactat aquests canvis amb el govern Sánchez cometent un error estratègic brutal, perquè brutals en seran les conseqüències.

El nou delicte de desordres públics agreujats és un atac a les mobilitzacions

La reforma considera delicte el referèndum de l’1-O i introdueix noves especificacions, com el fet que en una protesta hi participi “una multitud” o el fet que algú consideri que una reivindicació “intimidi”. Els exemples són a l’abast de tothom que llegeixi la proposició de llei i tots ells és evident que donaran un ampli marge de discrecionalitat a la justícia espanyola.

Aquest atac contra les mobilitzacions populars contrasta amb la rebaixa de les penes que es preveu en la reforma de la sedició, i que beneficiarà els líders d’ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira. Tot al contrari passa amb el president a l’exili, Carles Puigdemont, a qui, en trobar una articulació legal nova, el govern espanyol intentarà extradir. Així ho han declarat tant el president Pedro Sánchez, com la vicepresidenta Nadia Calviño o el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López. També mitjans internacionals, com el diari austríac Der Standard, informen aquests dies que el govern Sánchez prepara un nou intent d’extradir Puigdemont.

La situació és molt greu i per això és tan important participar a la manifestació que ha convocat l’ANC el 6 de desembre contra el delicte de desordres públics agreujats, coincidint amb el Dia de la Constitució. Des de l’última Diada sabem, a més, que a Catalunya actualment les manifestacions provoquen canvis.