El camí per fer el cim

L'alpinista basca Sonia Casas, una de les ponents del festival Amunt
L'alpinista basca Sonia Casas, una de les ponents del festival Amunt | À.G.P.

Cap d'Esports i digital de L'independent de Gràcia

L'alpinista basca Sonia Casas ha deixat petjada al seu pas pel festival Amunt, que en sis dies ha fet una panoràmica sobre diferents visions dels esports de muntanya. Des de l'escalada per a atletes amb discapacitat física, amb l'experiència d'Albert Guàrdia i Eloi Vila, fins a l'alpinisme en clau femenina amb la muntanyenca Sílvia Vidal, guanyadora del Piolet d'Or 2021, que ha omplert la sala de concerts del Centre Artesà Tradicionàrius. Precisament Sonia Casas, primera dona a Espanya en aconseguir la titulació de Guia d'Alta Muntanya i Escalada, ha relatat durant la seva ponència els problemes per trobar dones en els seus inicis per formar-se com a guia. Un exemple de com aquests esports han estat tradicionalment acaparats pels homes.

Les alpinistes Vidal i Casas han relatat la seva trajectòria en món acaparat per homes

La sessió inspiradora amb Casas, que ha inclòs una conversa amb José Lloret, president del Club Excursionista de Gràcia, organitzador de l'acte, ha permès conèixer la trajectòria d'aquesta alpinista. "Més que fer currículum, per a mi era viure", explica sobre el recorregut per aconseguir l'acreditació de guia. I el sotrac que li va suposar un accident greu de carretera, just l'endemà de realitzar un ascensió important. "Va ser un tornar a començar", ha explicat Casas.

En un moment de la ponència, aquesta alpinista també destaca "el procés per haver arribat fins al cim", en relació a assolir fites a la muntanya. I la plenitud quan s'alcança l'objectiu marcat. "La consecució d'haver-ho aconseguit", defineix Casas. Potser de la vida també quedem amb això, en tot el que ens enduem pel camí que recorrem.