'Un món estrany', exploració familiar al centre de la Terra

Escena d'"Un món estrany"
Escena d'"Un món estrany" | Cedida

'Un món estrany', de Don Hall, director de la sèrie d’animació Big Hero 6 (2014) o del llargmetratge d’animació Raya y el último dragón (2021), és una simpàtica cinta animada d'aventures familiars de la casa Disney. Ambientada a Avalonia, una espècie de Shangri-La, en una nissaga d’exploradors, els Clade, la trama ens deixa una aventura subterrània al fons de la terra, a la manera del clàssic literari de Jules Verne, per culpa d’una malaltia que afecta els conreus d’unes plantes essencials de la superfície de les quals n’extreuen un fruit, el Pando, l’energia que fa possible una vida plena de comoditats i avenços tecnològics.

Aquesta aventura es transforma després en una mena de viatge al·lucinant per l'interior d'un ésser viu per combatre una infecció vírica a l’estil del clàssic de la ciència ficció cinematogràfica El viaje fantástico (1966) de Richard Fleischer. Un film que es centra en la temàtica circumscrita a l'àmbit familiar, especialment, el motiu de la transmissió de pares a fills i els conseqüents conflictes generacionals entre progenitors i descendents. Una situació plantejada d’entrada en un pròleg on es bifurquen els camins d’un pare, Jaeger Clade (veu de Dennis Quaid en la versió original en anglès), personatge llegendari de l’exploració del petit país, i fill, Searcher Clade (veu de Jake Gyllenhaal en la versió original en anglès), que renuncia a la glòria de les fites exploratòries per dedicar-se a l’agricultura extensiva. 

Un món estrany és un bon film d’entreteniment, lluny del mestratge d’altres propostes de la factoria Disney, realitzada en una correcta animació digital, tot i que en una breu introducció a les gestes de l’heroic explorador Jeagger Clade es pica l’ullet al cinema d’animació convencional stop motion. Un film que aposta pel políticament correcte amb protagonistes racialitzats, i perspectiva de gènere amb respecte pel col·lectiu homosexual. Una estrena que disposa, a més, de doblatge en català en algunes sales. Es preveu, també, que d'aquí poc temps arribi a la plataforma de cinema en visió per pagament de la mateixa Disney.