El pla d'una nova Abaceria ja està obsolet

Proposta d'Abaceria Respira pel futur Mercat de l'Abaceria, amb la zona verda incorporada
Proposta d'Abaceria Respira pel futur Mercat de l'Abaceria, amb la zona verda incorporada | Cedida

Una vegada homes i cavalls portaven mercaderies a l'Abaceria. Els temps han canviat. Utilitzar un dels pocs espais oberts de la ciutat per a un supermercat gegant desafia la lògica. L'alcaldessa ens exhorta a donar-li suport per donar “un paper central a la natura en el futur model de ciutat... amb especial èmfasi en els barris i zones que més en manquen”. El seu pla de l'Abaceria fa el contrari.

Necessitem una nova visió que potenciï els comerciants tradicionals i sigui coherent amb el compromís amb l'espai obert i el verd

El regidor Eloi Badia diu que s'havia fet "el màxim” per atendre el crit de més verdor. No obstant això, dels 26 milions d'euros de pressupost, només el 0,18% està compromès amb l'espai verd. Gràcia és el barri amb menys metres d'espais verds per persona a excepció de l'Eixample? Potser al Regidor, que viu a l'Eixample, li encanta el formigó.

L'Ajuntament i IMMB diuen que la seva Abaceria té 1.500 M2 d'"espai verd". De debò? Mireu la pàgina 394 del plànol que mostra vuit arbres i 100 M2 d'éssers vius plantats a terra. Dir que 100 és igual a 1.500 és una desinformació del tipus que esperem dels polítics orwellians, no d'aquells que diuen liderar "en comú".

Si el seu pla demostra el seu compromís amb l'aire fresc i enfrontar-se al canvi climàtic, també revela un cinisme profund en què l'opinió pública compta molt menys que els interessos d'un minorista multinacional, empreses constructores, arquitectes, buròcrates i tots els seus companys polítics.

Ens expliquen que el procés de presa de decisions al voltant d'Abaceria va ser plenament participatiu. Tanmateix, en la seva resposta a les al·legacions reconeixen que no ho va ser, l'Ajuntament va escriure "cal recordar que el projecte de reforma d'un mercat municipal no forma part dels processos participatius". Per tant, no hi havia una participació real de la comunitat. I la nova Abaceria no és una renovació; és un edifici nou pel qual no haurien d'existir exempcions. La propaganda ens assegura “Decidim Barcelona”. Però on ha estat el "nosaltres" en aquest procés?

En dos mesos, Abaceria Respira, associació gracienca contraria al pla actual, va recollir prop de 5.000 signatures en una petició que exposa de manera clara i senzilla la seva visió:

“Jo vull una Abaceria que respiri.
Més verd, menys concret!
Botigues tradicionals, SÍ!
Mercadona, Lidl, Parking, NO!
Anys de construcció, NO!"

Aviat, n'hauran signat deu mil, entre ells multitud de pares desesperats per disposar de vegetació per als seus fills. Quants hauran aixecat la mà per aprovar el pla de la ciutat? Poc més que uns quants interessos creats.

L'Abaceria aprovada per l'Ajuntament és un projecte de formigó al 99,99%, que durarà 100 anys, i que quedarà obsolet d'aquí a deu. Penseu-ho d'aquesta manera. Si t'agraden les superfícies dures i sense vida que envolten el Mercat de Sant Antoni i els seus interiors banals, t'encantarà la nova Abaceria.

Necessitem una nova visió que potenciï els comerciants tradicionals que són una part vital del teixit social de Gràcia i que sigui coherent amb el compromís amb l'espai obert i el verd. No és massa tard. Només hem de fer saber als nostres mestres electes que la seva visió no és la visió d'una majoria aclaparadora dels 125.000 habitants de Gràcia.

Abaceria Respira