Nil Perujo, una nova manera de mostrar la pintura

L'obra 'Velázquez’Innocence'
L'obra 'Velázquez’Innocence' | Nil Perujo

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

L’any 2015 Nil Perujo  (Anglès. Girona, 1992) va guanyar el Primer Premi del XV Concurs de Pintura al Passeig de Sant Joan amb l’obra Perdona’ls que no saben el que fan, on representava a un home d’avançada edat nu de mig cos en amunt que està mirant cap a dalt, com si estigués abstret i enlluernat pel que veu. Parlant amb l’artista em va explicar que aquest personatge era el seu pare. Sis anys després l’artista gironí obté el Primer Premi del II Certamen de Pintura del Rotary Club Barcelona Pedralbes amb la peça Velázquez’Innocence. Es tracta d’una reinterpretació de la infanta Margarita del famós quadre de Las Meninas de Velázquez. La principal diferència l’observem en els cabells rosos de la jove que estan treballats amb pa d’or -que són làmines molt primes d’or que s’obtenen batent el metall a cops de martell i que s’emprava habitualment per decorar superfícies llises-.

La seva obra s’ha exposat en diferents localitats espanyoles i també a l’estranger: França, Rússia i Estats Units

La vida d’aquesta infanta va ser molt trista, ja que de ben petita la van prometre amb el seu oncle, l’emperador Leopold I d’Àustria. Als 15 anys va tenir el seu primer fill i sis anys després va morir per les seqüeles que li va produir el quart part. La tristor i preocupació que niava en la noia la sap transmetre perfectament el pintor barroc, ja que com a pintor de càmera del rei Felip IV sabia perfectament el futur que li esdevindria. En canvi Nil Perujo endolceix la imatge, sense oblidar la realitat de la seva situació. En total es van presentar al concurs 200 obres, de les quals cinc van quedar finalistes. El premi té una dotació de 1000 € i la peça guanyadora passarà a formar part de la Fundació Hospital Vall d’Hebron (Investigació i Estudi del Càncer), contribuint al projecte Art Solidari.

Nil Perujo és llicenciat en Belles Arts i Màster en Didàctica de l’Art. Combina la faceta de pintor amb la de docent. Durant la seva curta trajectòria plàstica ha obtingut altres premis, entre ells la Medalla d’Or de l’Exposición Nacional de la Real Academia de San Quirce de Segovia. La seva obra s’ha exposat en diferents localitats espanyoles i també a l’estranger: França, Rússia i Estats Units. Cal destacar la  mostra que va dur a terme al Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) de Barcelona. També ha realitzat murals a diverses localitats catalanes, entre elles a Les Planes d’Hostoles on hi ha el mural Perdut en el record. Aquesta obra fa referencia a la memòria, representant a un home del poble que va morir als 100 anys. Un altre està situat a Anglès en homenatge a la pintora surrealista Remedios Varó nascuda a dita localitat.

El seu treball es mou dins del terreny figuratiu que, des d’una vessant entre hiperrealista i realista, analitza i reflexiona sobre diversos aspectes i situacions que s’han produït a la història de l’art creant un discurs propi, però sense obviar els motius que han originat aquestes obres realitzades pels grans mestres de la pintura europea. "La meva pintura prové de vivències negatives, que expresso a través dels pinzells. Sempre hi ha un missatge. Si no tinc el missatge no pinto”.