Quan desnona l'Ajuntament

El número 20 del Torrent del Remei
El número 20 del Torrent del Remei | Biel Minguell López

En Carlos és un veí de 78 anys que fa 25 que viu al barri del Coll, al carrer Torrent del Remei número 20. Als últims mesos la vida li ha donat una patacada que li està generant una gran angoixa. Malgrat que, durant més de dues dècades, mai no ha tingut cap problema amb el propietari de la finca, que mai ha tingut gens d'interès a fer-lo fora, l'Ajuntament de Barcelona li va entregar una notificació el passat 21 d'octubre. De fet, ni tan sols la va rebre ell: es va assabentar per la família que, des de fa ja 9 anys, viu just a sota seu amb tres criatures: s'han trobat amb la mateixa situació. El consistori els ha comunicat que s'ha obert un procés administratiu per declarar les seves llars com a "infrahabitatge". Aquest fet implica que totes aquestes veïnes, que actualment no compten amb cap alternativa i que es troben en situació de vulnerabilitat social i econòmica extrema, seran desnonades.

Des que ho va saber i amb l'ajuda d'una veïna del seu carrer, en Carlos ha recorregut incansablement tots els circuits oficials: Serveis Socials, l'Oficina d'Habitatge, el Col·legi d'Advocats... Enlloc ha trobat cap ajuda significativa: només se li ha recordat, de manera insistent, que haurà de marxar de casa seva "aviat" o que serà expulsat per la força. Ni tan sols ha tingut accés a un advocat d'ofici ni a cap mena d'assessoria legal, en tractar-se d'un procediment administratiu. Afortunadament, també ha pogut demanar suport a l'Oficina d'Okupació, a la PAH, al col·lectiu Barcelona Posa't Sostre i al Sindicat d'Habitatge de Vallcarca.

És al costat d'aquests espais veïnals i autogestionats on ha tingut accés a les poques eines legals disponibles i a informacions bàsiques que les institucions pertinents li han negat. És aquí on també ha pogut sentir que no està sol, que a tots els barris hi ha cada vegada més veïnes que ens trobem en situacions semblants i que, entre totes, no pensem permetre que s'executi aquesta injustícia.

Des del Sindicat d'Habitatge del barri no entenem com pot ser que, en ple hivern i enmig d'una crisi d'habitatge sagnant, sigui el mateix Ajuntament qui pretengui deixar més persones sense sostre, mitjançant la violència d'un procediment administratiu que al·lega raons tècniques i no contempla cap dimensió humana: el motiu final del desnonament és l'enderroc d'aquest edifici, per a garantir la continuïtat de la línia de façana del carrer. Exigim que se suspengui aquest desnonament, com a mínim fins que no hi hagi una solució real i digne per a les nostres veïnes: si les seves llars, on viuen de fa tantíssim temps, ara són considerades "infrahabitatge", clama al cel que l'alternativa proposada des de les institucions sigui viure al carrer!

Sindicat d'Habitatge de Vallcarca