Vine al mercat

Llums de Nadal al mercat de Lesseps, al carrer Verdi
Llums de Nadal al mercat de Lesseps, al carrer Verdi | À.G.P.

Sóc molt de mercats. Per això se’m trenca el cor cada cop que passo davant de l’esquelet metàl·lic del que un dia va ser l’Abaceria. Passen els anys i allà està, escardalenc, assetjat per les males herbes que van creixent en el solar desolat que durant dècades va ser un formiguer de gent, un oasi de parades, un pou de vida. He anat seguint a través d’aquest setmanari les eternes polèmiques entre paradistes, veïns i el districte i, sincerament, ja m’he perdut.

Acabeu l’Abaceria d’una vegada, cuidem el de la Llibertat, el de Lesseps i el de l’Estrella

No sé quan estarà acabat el nou mercat, però ja fa massa temps que dura la cosa. Semblen les obres de la Sagrada Família, però en versió gracienca. Si em pregunten per les prioritats, primer s’ha de seguir el criteri de la gent que hi treballa, els paradistes, els que s’hi juguen el pa de cada dia. No posaré noms, però els enyoro des que estan al Passeig de Sant Joan. Content perquè els hi va bé, però que tornin aviat. Naturalment, també s’ha escoltar els veïns, els que hi viuen davant, o al costat, però no gaires carrers ni més amunt ni més avall. Els que pateixen l’impacte de tenir un mercat. I finalment, l’administració. Per aquest ordre.

Un mercat és una àgora, com dirien els urbanistes de la gauchebrompton, un lloc de trobada de la gent de la gent de la vila. Un lloc impregnat d’humanitat, on et trobes amb amics i saludats, t’informes i t’informen, et tracten amb cura quan et venen el producte, on aprens a estimar el que menges. No és un supermercat fred amb un caixer que va passant el producte per un lector de barres, que pita i adeu-siau, sigui dit amb tot el respecte. En un mercat veus passar les estacions de l’any a les parades i el pas del temps amb la gent. Hauríem de cuidar els mercats com a tresors en un món cada cop més deshumanitzat. Acabeu l’Abaceria d’una vegada, cuidem el de la Llibertat, el de Lesseps i el de l’Estrella. Anem-hi, comprem-hi, trobem-nos...