L’acte polític de consumir

Diomcoop, formada per persones que es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada, confecciona articles de moda
Diomcoop, formada per persones que es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada, confecciona articles de moda | Cedida

Vivim en una societat de consum que ens empeny a adquirir productes sense qüestionar-nos les nostres necessitats reals ni les conseqüències socials i ambientals d’aquella compra. Però això es pot canviar. Ha de canviar. A poc a poc, i gràcies a la tasca de diverses entitats i col·lectius es va estenent una altra manera de consumir, un model conscient, més responsable i just per a les persones i per al medi ambient.

En aquest número que coincideix amb les festes nadalenques, temps de retrobaments familiars però també de consumisme descontrolat, es recullen diferents propostes que representen una alternativa més sostenible, propostes que ens recorden que abans d’adquirir nous productes, hi ha nombroses opcions més respectuoses amb el planeta, que es pot reutilitzar, reparar, comprar productes de segona mà o regalar experiències en comptes de béns materials. Precisament la cooperativa Opcions ofereix a la seva pàgina web molta informació pràctica entorn al concepte de Nadal conscient, amb articles sobre regals, alimentació, infància i joguines. A més a més, el Mercat Social acaba d’editar una guia amb les entitats gracienques que hi formen part, cinc organitzacions que permeten la inserció laboral de col.lectius vulnerables com són Mamalyona, acidH, Creadoness, Diomcoop i Femarec. Totes elles ofereixen productes i serveis a institucions, empreses i ciutadania.

Les alternatives existeixen, les opcions estan al nostre abast. Només cal fer el pas. Un pas necessari pel futur i el benestar de tothom.