Mercat de l’Estrella: Posi’m una de bon govern!

Interior del Mercat de l'Estrella
Interior del Mercat de l'Estrella | A.B.

Sembla ser que el Mercat de l’Estrella no té bona estrella, com tampoc el de l’Abaceria o  d’Horta... i què tenen en comú? Tots 3 presenten endarreriments en la remodelació i és el mateix govern Colau-Collboni qui gestiona aquestes obres de millora.

Des d’ERC apostem fermament pels mercats municipals; hi creiem, en el que representen i el que aporten. Més enllà de l’activitat econòmica d’abastir la ciutadania de productes de proximitat, frescos i saludables, tenen una funció de cohesió social, contribueixen a la seguretat i aporten qualitat de l’espai públic, així, cal preservar i garantir la qualitat dels seus serveis i instal·lacions.

Durant el s. XIX i XX les grans ciutats europees van créixer i es van desenvolupar a l’entorn dels mercats, esdevenint un orgull per la ciutat ja que, a més, suposaven innovació arquitectònica i renovació urbana. Avui, els mercats han d’adaptar la infraestructura, model de gestió i model de mercat a les necessitats actuals per continuar ben vius.

A Gràcia, ja fa anys que parlem de la reforma del Mercat de l’Abaceria, però avui parlem de l’Estrella, també acompanyat de polèmica i mala gestió de l’actual govern municipal.

Al 2021 es va anunciar que calia una reforma de l’estructura, inclosos els fonaments i retirada d'amiant de la coberta. Al 2022 s’anunciava que el mercat es traslladaria temporalment als Jardins del Baix Guinardó. Aquesta proposta va ser rebutjada per alguns veïns per la tala d’arbrat i por a perdre una zona de lleure per un llarg temps (la reforma del mercat durarà uns 2 anys); i, perquè el govern no havia fet la feina prèvia d’informar i consensuar amb els agents implicats. Per contra, restauració i comerç estan a favor per l’oportunitat de revitalitzar la zona. Al novembre, l’alcaldessa paralitzava políticament el trasllat i, per tant, deixava sense data d’inici la construcció del mercat provisional que permeti renovar el Mercat de l’Estrella. Son masses projectes vinculats a comerç o mobilitat paralitzats per falta d’acord entre les dues parts del govern de la ciutat. Davant la insistència d’ERC per conèixer la ubicació definitiva i el calendari, el govern municipal reconeix que no troba altres espais i ha tornat la proposta inicial però en una ubicació diferent, tot i que encara no ha quedat del tot clara.

D’altra banda, en els pressupostos municipals, vam detectar que no hi constava cap partida pel trasllat i remodelació del Mercat de l’Estrella. Altra exemple de la mala gestió del govern. Així, tot i el poc marge de negociació, des d’ERC, assumint la responsabilitat que pertoca, vam impulsar un pla de xoc econòmic i social amb mesures concretes que ascendeix a 100M€, que inclou una dotació pressupostària de 2M per a la construcció del mercat provisional i per a l’inici de les obres de rehabilitació del propi Mercat de l’Estrella.

Així, cal una bona gestió que permeti que els mercats esdevinguin referents d’un model comercial de proximitat, sostenible i responsable, amb una conservació i manteniment adequats, que vertebrin els nostres barris. Però això requereix que els mercats es repensin, una bona planificació i una bona governació.

Olga Hiraldo i Miquel Colomé, grup municipal d'ERC a Gràcia