Les vagues a l'educació

Protesta de mestres a les portes del departament d'Educació
Protesta de mestres a les portes del departament d'Educació | @assembleagroga

Si voleu publicar les vostres cartes en aquesta secció, envieu-nos un correu electrònic a redaccio@independent.cat

De les vagues del curs passat falten per abordar moltes mesures per redreçar i millorar el sistema educatiu de Catalunya perquè, per crisis econòmiques, retallades i pandèmies, s’ha anat deteriorant massa el servei públic. Però el Departament d’Educació amb el conseller Cambray d’ERC al timó, que havia assegurat als sindicats que aniria negociant, ha fet servir la mateixa tàctica que els aplica a ells en Pedro Sánchez en la "taula de diàleg": anar fent reunions però sense voluntat d'arribar a acords. I ara que s'han convocat les vagues, el primer que fa el Departament és intentar deslegitimar els convocants dient que "la ciutadania no ho entendrà". I, quan s'han fet, el Departament respondrà de la mateixa manera que en l'anterior període, dient que "la vaga ha punxat" perquè la majoria de professors no l’han secundat. I les dades poden reflectir això literalment, però tothom que conegui les dinàmiques socials sap que és un argument maliciós, perquè no li costa el mateix, a una persona fer vaga que no fer vaga. I per exemple, el 33,4% de seguiment de la vaga del 15 de març de 2022 o el 16,4% del 16 de març són valors altíssims, que indiquen que el nombre de professors que estan d'acord s’enfilaria fins ben bé el 80% si fer vaga no tingués el cost que té. Llavors cal interpretar que, els que finament acaben fent vaga, són la punta d'un iceberg que els governants faran bé de no menystenir.

I altra vegada, aquesta deslegitimació s’assembla a la que en Pedro Sánchez va aplicar al moviment independentista (ERC inclosa) quan va dir que, la concentració independentista del passat 19 de gener, havia punxat perquè "només" havia aplegat 30.000 manifestants contra la cimera hispano-francesa. Ell no ho reconeixerà, però sí sap que mobilitzar desenes de milers de persones un dijous laborable a les 9h és una gesta que demostra la fortalesa del moviment.
Per tant, conseller Cambray, si no li agrada que en Pedro Sánchez els toregi, no toregi vostè als sindicats i asseguis a la taula. Millorar el sistema educatiu (i el sanitari) és fonamental per construir una societat el més justa possible.