Ni KGB ni Canela ni Draco

Imatge d'arxiu del nou DRACO, antic Canela, una nit
Imatge d'arxiu del nou DRACO, antic Canela, una nit

Aquest passat cap de setmana ha reobert la discoteca del carrer Alegre de Dalt 55. En els primers 29 anys va ser KGB, després va passar a ser Canela i ara es diu Draco. 38 anys d’una instal·lació que ha deixat pel camí moltes seqüeles a Gràcia Nova. Veïnat maltractat a les nits de cap de setmana amb l’alteració del descans, desperfectes a les porteries, als cotxes, vidres trencats, veïns lesionats, pixades i vomitades, tràfic i consum de drogues, baralles. Veïns i veïnes que han acabat marxant del barri fastiguejats. Habitatges que s’han protegit amb mesures excepcionals. Molts anys de queixes.
Les irregularitats en la gestió de la discoteca Canela en els darrers anys van fer que la instal·lació fos expedientada per publicitat sexista, promoció d’ingesta d’alcohol desmesurada i, finalment, precintada per transmissió il·legal de llicència. Quan era KGB també havia estat sancionada i precintada. Així doncs, com és que ha tornat a obrir i ho ha fet sota el nom de DRACO?

Com va explicar l’Independent de Gràcia el 10/2/23, l’Ajuntament sostenia que s’havia fet un traspàs de llicència de la família Llobet (KGB) a Triskel Canela, i això a Gràcia no es pot fer. Canela va recórrer i va guanyar el judici. Per què? 7 anys més tard del traspàs, Triskel Canela va demanar  a la família Llobet que s’avingués a defensar la tesi que aquest traspàs mai s’havia realitzat. I aquí estem, altre cop amb la família Llobet. Pels Llobet, DRACO és un “nou enfoc”. Una nova oportunitat.     

El Pla d’usos del Districte no permet noves llicències de discoteques i això fa que aquesta  llicència sembli tenir un valor econòmic incalculable. És així com durant 38 anys la família Llobet ha munyit la vaca fins a l’extenuació, sobretot la del veïnat. 38 anys d’una instal·lació que ha demostrat que no està ben ubicada. Com habitualment diu un dels veïns de la Plataforma d’Afectats per la Discoteca Canela: “ja fa anys que per problemes de salubritat es va decidir treure les granges d’animals de les zones habitades”. De debò cal donar una altra oportunitat a la família Llobet per l’explotació d’aquesta instal·lació? 
Pot semblar un debat de primer món, de Not In My Back Yard. De veïnat que no vol aquesta discoteca sota casa seva però que va a buscar la seva canalla a altes hores de la matinada quan surten de la discoteca a l’altra punta de la ciutat. El cas és que aquesta instal·lació ha col.lisionat amb els drets i llibertats dels ciutadans durant 38 anys. 38 anys! La Síndica de Greuges de la Ciutat ens va recordar en la seva resolució de 21/05/2021 sobre la discoteca Canela que “la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat... estableix que les autoritats municipals han de fomentar, amb tots els mitjans de què disposen, el respecte de la dignitat de tots i la qualitat de vida dels seus habitants... i que les persones que habiten a la ciutat puguin fer efectiu el seu dret a la ciutat... no s’observa que hagi estat una actuació àgil i eficaç per posar fi a la problemàtica existent”. 

L’oci nocturn ha de ser una activitat compatible amb els drets i llibertats de tots els ciutadans. A Alegre de Dalt amb Providència, l’experiència ens diu que no ho serà mai.

Miquel Colomé, conseller del grup municipal d'ERC a Gràcia