Gràcia, un barri feminista organitzat pel 8M
Un any més, les dones, bolleres i trans* del barri ens organitzem per fer vaga laboral, estudiantil, de cures i de consum el 8M. Davant un capitalisme que ens margina, ridiculitza i s’imposa amb violència, tenim molts motius per fer Vaga General Feminista. Responem a les opressions de gènere, de classe i racistes posant la vida al centre, articulant un model de barri autogestionat, veïnal, divers i segur a través de la xarxa de recollida d’aliments, els espais de cocriança, el sindicalisme d’habitatge i un teixit social, feminista i dissident que ens acull i ens sosté.
Fem una crida a construir un barri unit en l'antifeixisme i l'antiracisme, que passa per denunciar les barbàries que es materialitzen a l'Oficina d'Estrangeria del Passeig de Sant Joan
El turisme, els fons voltors i els preus abusius ens fan fora de les nostres llars i dels entorns on hem construit la comunitat. Ho demostra l'elitització dels comerços, els horaris i productes destinats al turisme, els consumidors de major poder adquisitiu o les places massificades sense veïnat, accentuant, així, les desigualtats socials. Ho hem de dir: a la Vila de Gràcia encara es fan cues de la fam i hi ha persones en situació de sensellarisme; es desnonen famílies senceres sense alternativa habitacional, els infrahabitatges estan a l’ordre del dia i es criminalitzen els casals de joves i locals socials alliberats.
Alhora, el model de ciutat que prioritza el transport privat ens expulsa del barri: contaminació, manca d’espais verds saludables o d’espais d’estada i socialització, tenint greus impactes sobre la salut i la vida de les veïnes. Tampoc oblidem que som les dones qui encara carreguem amb la major part de cures, fet que dificulta la conciliació amb altres esferes de la vida, com la laboral o la participació política i pública. Quan la ciutat no està pensada per acollir aquestes tasques, es dificulta més la conciliació. Com a feministes exigim polítiques públiques que garanteixin la coresponsabilitat però també un model de barri que no sigui excloent ni centrat en la producció. Recolzem la iniciativa del pulmó verd a la zona de l’antic mercat de l’Abaceria, gaudim del solar de Ca la Trava a favor de la sobirania alimentària, les estratègies comunitàries i un futur de qualitat per a la infància. Volem que l’espai públic sigui popular, accessible i segur.
Però, què és la seguretat? La dreta utilitza la inseguretat per fer soroll, mentre que per nosaltres és la manca de futur personal i del planeta, la incertesa d’arribar a final de mes, de trobar una llar al barri, la repressió que rebem per organitzar-nos o les discriminacions per raó de gènere, orientació sexual, origen, edat… Per això, ha estat essencial construir espais lliures de violències masclistes. Farà deu anys des que Feministes de Gràcia va posar com a primer punt de l'ordre del dia l'autodefensa i la seguretat dels espais d'oci. A través del treball col·lectiu amb el teixit veïnal i els espais autogestionats, i a partir del 2017 amb el Districte de Gràcia i el CJAS, s’han creat eines per garantir espais segurs en entorns de festa. Contra la violència cisheteropatriarcal, ni un pas enrere!
Per últim, fem una crida a construir un barri unit en l’antifeixisme i l’antiracisme, que passa per denunciar les barbàries que es cometen amb la Llei d’Estrangeria i que es materialitzen a l’Oficina d’Estrangeria de Passeig de Sant Joan. Treballem aliades amb el Banc Expropiat i la seva combativa de la mà de persones migrades i el teixit divers de Gràcia.
Comitè de vaga del 8M de Gràcia