Josefina Torrens Illas

Membre de Comunicadores amb Gràcia i Comunicadores del Coll. Co-creadora (2003) i realitzadora (13 anys) d’Ones de Dones a Ràdio Gràcia. Activista veïnal i feminista. Ha participat en l'elaboració del llibre Dones de Pes.

El 7 de març s’inaugura a La Salut el passatge que du el seu nom: Josefina Torrents Illas, nedadora i dirigent esportiva catalana, considerada una de les pioneres de la natació a Catalunya. Feminista i socialment compromesa, el 1991 li atorgaren la medalla de Forjadors de la Història Esportiva de Catalunya. Fou una de les fundadores del Club Femení d’Esports (1928), primera institució esportiva exclusivament femenina de Catalunya, on fou entrenadora de natació i gimnàstica. L’entitat donava importància  al desenvolupament intel·lectual, cultural i educatiu, el seu lema: “Feminitat, Esport, Cultura”. Nedadora destacada del Club Natació Barcelona, als 15 anys començà a treballar de delineant a Telefònica. Fou campiona de Catalunya dels 400m lliure (1930), relleus 3×100m (1932). Establí els primers rècords nacionals de 300m, 400m i 500m lliure (1930) i de 4×100m lliure (1928-31).

El 1932 guanya la Travessia del Port de Barcelona. Després de la Guerra Civil abandonà l’esport de competició, però va continuar practicat altres esports o disciplines de formació i creixement, de manera amateur, com ara ioga. Gràcia continua amb la tasca de fer visibles dones referents a l’espai públic dels nostres barris. La proposta es presentà al Consell de Dones per veïnes de La Salut.