Un trencament necessari

Reunió de grups propalestins
Reunió de grups propalestins | A. B.

A la seva habitual columna en l’Independent, en Pere Martí escriguè l’article: TEL AVIV. Atribuïa el trencament dels acords d’agermanament de Barcelona amb Tel Aviv a l’alcaldessa Colau. Sobretot per raons electoralistes. És una anàlisi molt simplista i sense context. A Barcelona i a Catalunya s’ha construit un moviment de solidaritat amb la població de Palestina des del 1987 (primera intifada). Centenars i milers de manifestacions i activitats diverses s’han estat realitzant al llarg dels anys per denunciar l’ocupació sionista, i la instauració d’un sistema d’apartheid contra la població palestina.

El moviment internacional BDS (boicot, sancions, i desinversions) ha desenvolupat al llarg dels darrers anys una tasca molt important per denunciar aquest apartheid. Aquest darrer any 2022 una significada mobilització internacionalista d’aquest moviment català de solidaritat amb la població palestina assetjada i acosada per la violència sionista, ha estat impulsant una iniciativa (PROU COMPLICITAT) necessària per manifestar clarament el rebuig barceloní i català al racisme inherent al projecte sionista de construcció d’un Estat ètnic, que incorpora la metodologia d’apartheid, i que ja en el seu moment va posar en marxa l’Estat blanc Sudafricà. Aquesta iniciativa per trencar l’agermanamet Barcelona-Tel Aviv ha estat impulsada per més de 100 entitats catalanes-barcelonines, i signada per més de 4 mil barcelonines. Una iniciativa adreçada a l’alcaldia i als grups polítics representants en el consistori barceloní. El síndic de greuges de Barcelona va presentar un informe favorable al trencament de relacions amb Tel Aviv per la cruel i violenta situació que viu la població palestina, sobretot als territoris ocupats de Gaza i Cisjordània. Barcelonins de tradició, religió o membre de famílies jueves que conformen l’associació JUNTS, han donat suport a aquesta petició de trencament, i han encapçalat el procés de recollida de signatures. Com també ho ha fet per raons òbvies la Comunitat Palestina de Catalunya i Barcelona. Recentment el govern municipal barceloní també ha trencat relacions d’agermanament amb San Petesburg per expressar el rebuig a l’agressió impulsada pel Govern de Putin cap a la població ucraïnesa. El Sr. Collboni sí va donar suport a aquest trencament de relacions, així com altres partits del consistori. La hipocresia sembla que és la manera habitual de funcionar en el nivell de la política professional.

Ens preocupa Palestina i molt especialment, perquè Israel és el darrer Estat-nació impulsat i fundat per europeus (de religió o de tradició jueva, però majoritàriament laics en el seu moment) en terres d’Àsia Menor, en el cor del Llevant oriental del Mediterrani.Israel impulsat i fundat per europeus és un projecte colonial, racista i etnicista. Els europeus han estat al llarg de més de mil anys antisemites i antijueus; són responsables de progroms i persecucions, responsables del holocaust. Per quin motiu volem traspassar aquesta responsabilitat històrica a les poblacions palestines i àrabs (cristianes, musulmanes, jueves, etc..), i creure que aquest Estat sionista és un Estat just i necessari?

Agita't Gràcia, Sodepau, Comunitat Palestina, Prou Complicitat amb Israel