Compromís docent feminista (2)

| Cedida

Membre de Comunicadores amb Gràcia i Comunicadores del Coll. Co-creadora (2003) i realitzadora (13 anys) d’Ones de Dones a Ràdio Gràcia. Activista veïnal i feminista. Ha participat en l'elaboració del llibre Dones de Pes.

El desplegament dels nous currículums podia haver estat una excel·lent oportunitat per fer una formació integral, completa i real en educació feminista de tot el professorat. Aquest 8M volem recordar que sense les cures la societat no pot funcionar. Sense les cures no podríem obrir les escoles ni els hospitals ni les botigues ni les fàbriques ni les oficines, no tindríem transport ni supermercats. Perquè tot funcioni s’ha de poder sostenir la vida. En canvi, la societat capitalista heteropatriarcal invisibilitza el fet que totes les persones necessitem, de forma temporal, intermitent o permanent, en els diversos períodes de la vida, que alguna persona ens cuidi”.

Cal una educació en llibertat, sense violència, basada en l'ètica de la cura

Com és possible que aquesta qüestió transcendental quedi fora del currículum? Cal encoratjar les noies als àmbits científics, però també cal educar els nois en valors diferents dels de la masculinitat hegemònica i transmetre’ls els sabers associats a les cures. Cal una educació en llibertat, que no reprodueixi desigualtats, prejudicis ni estereotips, sense violència, basada en l’ètica de la cura, per prevenir les violències masclistes, una forma privilegiada de resistència davant els discursos d’odi que pretenen aturar els avenços socials feministes. Cal continuar treballant i lluitant, plegades i subvertir el currículum amb mirada feminista.